Schildersgroep Pigment PLUS

23 t/m 24 september 2017

Deelnemers

Anny van Gestel, Maaike Schunck, Suzanne Grem, Fred Bleijs

Abstract ruimtelijk en figuratief schilderwerk

10 jaar Pigment

Juni 2007 staan Anny, Suzanne, Maaike en Fred met hun getuigschriften in hun handen en besluiten ze om de handen ineen te slaan en zo ontstond Pigment. Vier getalenteerde kunstenaars die hun eigen weg willen bewandelen maar toch elkaar bij tijd en wijle van informatie voorzien. Allen een andere eigen stijl hanterende. Deze hebben ze steeds verder uitgewerkt wat jullie nu 10 jaar later kunnen gaan bezichtigen. Variërend van realistisch met een eigen touch, naar volledig abstract tot ruimtelijk abstract. Alle vier de kunstenaars hebben hun eigen werk steeds meer dimensie gegeven. Het zijn doorwerkte stukken geworden waarbij gelaagdheid een belangrijk thema is. 

Suzanne Grem uit Ravenstein schildert al zo’n 20 jaar. Haar passie ligt bij reizen en ze vindt het heerlijk om zich onder te dompelen in andere culturen. Op die reizen naar verschillende mooie plekken in de wereld, maakt ze foto’s die ze later omzet in een schilderij, haar reisverhalen in olieverf .

Het is een uitdaging om met de juiste penseelstreek, compositie en kleur een impressie te geven van wat indruk gemaakt heeft. Ze wil daarbij de kijker ook het gevoel van dat moment meegeven. Wilt u ook mee op deze reis? Komt u dan kijken naar deze expositie en laat u meevoeren.  

Anny van Gestel werkt vooral vanuit haar gevoel en beelden uit de natuur. Structuren in o.a. gesteente en oude verweerde gebouwen, inspireren en spreken haar enorm aan. Ze maakt het grondvlak van haar doeken met de grootste zorgvuldigheid, want dat is het draagvlak voor het eindresultaat.  

Haar werken zijn vaak sterk geabstraheerd en wekken vaak een gevoel van sereniteit en rust uit. Voorkeur geeft ze aan een vergrijsd kleurpalet. Poëtisch wordt het werk ook vaak genoemd. Anny werkt zowel met acryl- als olieverf en gebruikt diverse applicatiematerialen.  

- niet wat hij denkt houdt de kunstenaar bezig, maar wat hij voelt-  

Maaike Schunck, de creatieve geest achter SchunckArt is Maaike Hendriks-Schunck.  Na jaren opleiding met in het begin redelijk veel figuratief werk, begint nu de zoektocht naar de balans in de figuratieve abstractie. Hierin staan vooral kleur, compositie en beweging centraal. Maaike werkt vooral met Acryl en mixed media. De ondergrond wordt zodanig “doorleefd” dat dit vaak de inspiratiebron is voor het  uiteindelijke resultaat.  

Op 7-4- 2013 won ze de Cultuur prijs van de gemeente Reusel-de Mierden voor haar inzet op school. Hier initieert, bedenkt en begeleidt ze jaarlijks grote schoolbrede kunstprojecten. Hierin werken alle leerlingen samen aan een enorm kunstwerk. 

Nu richt ze zich met name op  teambuilding voor bedrijven. Ieder maakt individueel  een schilderij, alle schilderijen samen vormen uiteindelijk een uniek kunstwerk!  Voor al haar werk kijk op www.schunckart.nl 

Fred Bleijs uit Reusel heeft ook al enige jaren de schilderskwast in de hand. Hij werkt momenteel voornamelijk met Acryl. Zijn uitgangspunt bij het schilderen is ruimtelijk abstract waarbij hij uitgaat van structurenspel van lijnen en vlakken. De compositie moet eerst goed staan waarna de opbouw van zijn werk kan beginnen. Kleurgebruik is daarbij voor hem een belangrijk gegeven. De gelaagdheid maakt het werk rijker waardoor er ook vaak bijsturingen in de compositie gaandeweg het proces ontstaan. Het moet uiteindelijk tot één geheel in elkaar smelten. Kom kijken en geniet ervan. www.FredBleijs.nl 

Pigment PLUS

Traditiegetrouw worden bij de exposities van Pigment ook gastkunstenaars uitgenodigd. Vandaar de naam Pigment PLUS. Deze expositie verwelkomen we Jose van Willigen, Hetty de haan en John Boekema.

Hetty de Haan (1973) uit Eindhoven heeft een passie voor schilderen en beeldhouwen

Na haar opleiding te Antwerpen is zij een aantal jaren werkzaam geweest als decoratieschilder/kunstschilder. Haar interesse voor het beeldhouwen is gekomen omdat zij graag vormen wilde maken die je kunt aanraken.Zowel in haar schilderijen als haar beelden ziet u een overeenkomstig lijnenspel.Zij merkte dat het beeldhouwen haar meer vrijheid gaf in haar expressie.Beeldhouwen is vormgeven door materiaal te verwijderen of te sparen.Na het aftasten van de steen weet ze hoeveel ruimte hij haar biedt.Zij kiest een steen uit op haar ruwe vorm en dan begint de uitdaging en het gevecht.Zij werkt puur op gevoel en komt gaandeweg tot een bepaald lijnenspel en vorm die voor haarzelf ook een verrassing is.Haar beelden zijn abstract en hebben geen titel en zijn gemaakt om ook aangeraakt te worden. 

Jose van Willigen, Klei ,water en vuur zijn de ingrediënten van een deel van onze aarde. Deze elementen helpen en inspireren Jose om haar creaties te mogen maken. Werken met klei is voor haar een spel tussen aarde ,water en vuur waarvan zij probeert de spelregels te bepalen ,raku techniek. In door haarzelf gemaakte glazuren gebruik zij alleen oxides (metalen ).Klei is voor haar altijd het materiaal  geweest waarin zij haar gedachten en emoties kan vorm geven. Een object is voor haar interessant  als de lijn ,verhouding en kleur met elkaar in harmonie zijn. Klei blijft voor haar een onuitputtelijke inspiratiebron.

John Boekema, woonachtig te Hooge Mierde, is na werkzaam te zijn geweest in de gezondheidszorg, zich bezig gaan houden met beeldhouwen. Zijn werk is nog volop in ontwikkeling. Hij volgt de vorm van de steen en gaat daarmee aan de slag . En steeds is het weer een verrassing wat er ontstaat. De vormen zijn abstract en hebben geen titel.