I Bandisti

21 mei 2017

Deelnemers

15 meesterlijke muzikanten

Blazersensemble I Bandisti speelt de Gran Partita van WA Mozart

Blazersensemble I Bandisti is ontstaan in de late jaren ’60 van de vorige eeuw en vindt haar oorsprong in harmonie O en U uit Beek en Donk. De kernbezetting is een oktet 

bestaande uit twee hobos, twee klarinetten, twee hoorns en twee fagotten. Het ensemble staat onder leiding van Laurens Boogaarts uit Geldrop. De leden van het ensemble zijn vergevorderde amateurs. Het ensemble ontleent zijn naam aan het feit, dat het merendeel van de leden afkomstig is uit diverse plaatselijke muziekgezelschappen. Een “bandista” is een muzikant in zo’n gezelschap.  

Op projectmatige basis worden de concerten voorbereid. I Bandisti  heeft veel concerten  gegeven op diverse plaatsen in Nederland en Vlaanderen.  Ook werd met veel succes deelgenomen aan concoursen en het BUMA-NOS project “Muziek om voor te spelen”.  

Voor het uitvoeren van de Gran Partita van W. A. Mozart is de bezetting uitgebreid met twee klarinetten (bassethoorns), twee hoorns en een contrabas. Het ensemble bestaat nu dus uit dertien muzikanten.

De serenade no. 10 KV 361 “Gran Partita” behoort tot de zogenaamde serenademuzieken, die speciaal werden geschreven ter opluistering van bepaalde feestelijkheden. Serenademuzieken vormen een overgangsvorm tussen de barok-suite en de klassieke symfonie en bestaan uit een gevarieerd aantal delen met een doorgaans luchtig karakter. Mozart schreef zijn Gran Partita in 1781. Het werk is de meest uitgebreide van Mozarts serenades en kreeg extra aandacht door de film “Amadeus”, waarin Salieri dit stuk gebruikt om het muzikale genie van Mozart te illustreren.

Op 21 mei om 12.00 uur is er in het Oude Kerkje te Middelbeers gelegenheid deze muziek te horen. De entree is gratis.