Klezmajeur

3 november 2018

Deelnemers

Cora van den Berg, Erwin Engelsma, Heleen 't Hart, Onno van Hagen

KLEZ LA VIE!! FEEST ALLEN!! Genieten, samen en in vrijheid, zodat niemand te kort komt.

Klezmajeur is een klezmer groep die in 2006 is opgericht en bestaat uit vier personen:

  • Cora van den Berg: Viool en Zang
  • Erwin Engelsma: Klarinet en Zang
  • Heleen 't Hart: Accordeon
  • Onno van Hagen: Contrabas

De naam van de groep is een woordspel met 'Klezmer', en 'Majeur' om het vrolijke karakter van de muziek die ze maken aan te geven. De leden hebben allemaal een achtergrond in de volksmuziek.

Klezmer (Hebreeuws (kley zemer) voor 'instrument van het lied') is van oorsprong feestmuziek voor bruiloften en andere feesten. Het komt uit oost-Europa waar het in de Joodse gemeenschap is ontstaan uit een samensmelting van veel stijlen volksmuziek: Roemeens, Russisch, Pools, Turks en ook invloeden uit Bulgarije en Arabische muziek hoor je er in terug. Je kan er dan ook geweldig op dansen. En de toonsoorten klinken nogal exotisch. Dat klopt, want ze gebruiken die toonsoorten niet in de westerse muziek. Er is zelfs geen algemeen geaccepteerde schrijfwijze voor! Dat geldt ook voor sommige ritmes zoals de 'Hora'. In Klezmer komen ook veel glissando's voor, en een speciaal emotioneel 'hikje' dat ook wel 'Krekhtsn' wordt genoemd. De klarinet kan zowel lachen als huilen, en de viool doet daar niet voor onder. Op die manier neemt klezmer je mee door een emotionele achtbaan.

In Het Oude Kerkje wordt het nieuwste theaterprogramma gebracht:


KLEZ LA VIE!! FEEST ALLEN!!
Vier dat je van de wereld mag en kan genieten, samen en in vrijheid, zodat niemand te kort komt. Vier dat je lot is verweven met dat van je medemensen, ondanks de uitdagingen en tegenslagen die het leven biedt.

Kom genieten van een mooi concert en feest met ons mee.