Solo expositie Anneke Wasser

26 t/m 27 mei 2018

Deelnemers

Anneke Wasser

schilderijen en grafiek

“en daar bij het stille water...” 

Onder deze titel exposeert Anneke Wasser (Ravenstein, 1961; www.annekewasser.nl) op zaterdag 26 en zondag 27 mei 2018 in het Oude Kerkje in Middelbeers.

Zij toont dan een selectie van haar recent en eerder schilderwerk. Daarnaast toont zij grafisch werk (verschillende technieken) en (zowel op glas als doorlopend) recent werk met gebruikmaking van nieuwe digitale mogelijkheden (IPad-art). 

Haar werk is met name geïnspireerd door de mystiek, die eigen is aan het schemergebied waar land en water in elkaar overgaan. 

De mystiek van het gebied, waar water en land elkaar ontmoeten en in elkaar overgaan, fascineert haar. Na haar solo-expositie ‘stroomopwaarts’ (Het Kruithuis, 2016) is zij verder gegaan dit ontoegankelijke land te ontdekken.  

Waar water heerst kun je niet lopen, waar aarde heerst kun je niet zwemmen. Waar zij elkaar raken, kun je noch het één, noch het ander. Lopen en zwemmen wordt een vorm van waden, totdat je een keuze maakt. Intussen vecht de grond zich borrelend naar de oppervlakte.

Daarnaast verhult de glinstering van het water de dreiging van een onpeilbare diepte; de onzekerheid te kunnen staan en de angst voor het verborgene. Het oog verdringt het oor: geen ruimte meer voor geluid, slechts plaats voor beelden. Zonder horen kwetsbaar: je zicht als enige bondgenoot. 

Even verderop wint het land het van het water. Of is het andersom? Langzaam creëren zij samen een terrein, waarop de mens zich onzeker weet, de grens van waar de mens niet meer heerst. 

Ongeveer 20 jaar is Anneke actief bezig met het vastleggen van de natuur om haar heen. Aanvankelijk vooral met tekenen en aquarelleren, maar snel voelde zij zich thuis in schilderen met acrylverf op doek. 

Van daaruit zocht zij naar andere technieken, zoals encaustiek, marouflage en doubleren en grafiek (zeefdruk, natuurdruk en toyobo). De laatste tijd legt zij zich niet alleen toe op acrylschilderwerk, maar maakt zij ook steeds meer gebruik van de digitale mogelijkheden. Juist de combinatie van deze technieken biedt haar de uitdaging om steeds weer nieuwe dieptes op te zoeken.In deze expositie toont Anneke een selectie van haar acrylschilderijen, grafisch werk en Ipad-art. 

Een tijd terug werd over haar geschreven: 

“In haar thema’s speelt de natuur in de breedste zin van het woord  een belangrijke rol. Ze neemt ook ‘n enigszins filosofisch standpunt in t.a.v. de elementen over de natuur en weet dan met haar schilders technieken, die ze heel goed en speels beheerst, een eigen belevingswereld  te creëren wat verrassende, boeiende en eigentijdse schilderijen oplevert. Opbouw van haar schilderijen laten ook een interessante gelaagdheid zien, een mooi kleurgebruik en ze past een all-over compositie toe alsof haar werk verder reikt dan wat er zich in het kader van het schilderij afspeelt.”