Beeld & Zo

13 t/m 14 oktober 2018

Deelnemers

Ingrid Peters, Anneke Mooi Wilten, Saskia Keijzers, Aafke Steenhuis, Anita van Golstein Brouwers, Georgine Sipman

Beeldend ruimtelijk werk

Zes vrouwen die de Kunstacademie Noord-Limburg in Neerpelt hebben gevolgd, voeden en inspireren elkaar in het maken van beeldende kunst.  

Aafke Steenhuis

Door de natuur in al haar vormen raak ik geïnspireerd. Ze daagt me uit een materiaal te kiezen waarmee ik in een nieuwe vorm mijn betrokkenheid kan weergeven.
Vaak word ik getriggerd door een thema, woord, vorm of materiaal dat me uitnodigt verder te denken en me niet meer loslaat. Dan maak ik series of volg een ontwikkelingsproces dat uitkomt bij een laatste werk dat mij het gevoel geeft dat het klaar is. Dan komt er ruimte voor een volgend project. Ik werk met verschillende materialen die voorbij komen en bij het werk horen. Favorieten zijn Acrylic One en biester. Vogels zijn een terugkerend thema. www.aafkesteenhuis.com

Anita van Golstein Brouwers

Sinds 2007 maak ik beelden in steen. Na bij verschillende beeldhouwers in de leer te zijn geweest, ben ik in 2014 gestart met de Kunstacademie. Na aanvankelijk abstracte, organische beelden te hebben gemaakt, gaat mijn voorkeur de laatste jaren steeds meer uit naar figuratieve beelden. Het onderwerp dat mij het meest inspireert zijn vrouwen torso’s en vrouwen beelden. Deze onderwerpen sluiten goed aan bij mijn zoektocht naar zachte vormen. De keuze van stenen is wisselend, van zachte spekstenen tot marmer of Belgisch hardsteen en alles wat daar tussen zit. Soms hangt de keuze af van de plaats waar het beeld moet komen te staan, binnen of buiten. Een andere keer kan de keuze bepaald worden door de grotere creatieve vrijheid die een zachte steen kan bieden. Soms kies ik een steen, andere keren kiest een steen mij… www.anitavangolsteinbrouwers.nl 

 Anneke Mooi Wilten

 “Dat besef van tijdelijkheid en ijle droom dat het leven juist zo draaglijk maakt”.  (Gerrit Komrij)  Al op jonge leeftijd dans ik en nog steeds is dat een van mijn grootste passies en dans ik in een vorm waarin de muziek mij inspireert tot de bewegingen. De inherente dynamiek van deze expressie voer ik door in mijn werk: i n maquettes en installaties waarin ik maatschappelijke thema’s, zoals macht, vervreemding vormgeef. Materiaal: mixed media.  In portretten, een zoektocht naar de ziel. Materiaal: was, klei, diverse afgietmaterialen.  Kunst is voor mij “van de schoonheid en de troost” 

Georgine Sipman

Een eerlijke huid voortdurend in beweging.  Mijn kunst moet meer dan mooi zijn. Dat is mijn ambitieuze lijfspreuk. Ik ga op zoek naar het innerlijk achter het uiterlijk. Iets zichtbaar maken wat zonder mijn ingreep onzichtbaar zou blijven.Dat is een sterke motivatie en uitdaging tot creëren voor mij. Ik werk met veel verschillende materialen, zowel ruimtelijk als 2D, met of zonder olieverf. 

Ingrid Peters

Mijn bron van inspiratie is de natuur in haar vormenrijkdom, zoals takken, bladeren, stronken, zand, bergen, rivieren. Ik zie er vaak levendige, lichamelijke en wulpse vormen in terug. De krachten van de natuur, het woeste, wilde en ongerepte, nodigen mij uit om me ook in mijn werk vrij te maken en om mijn neiging om voorzichtig te zijn, los te laten. De thema’s die ik verbeeld, gaan mij aan het hart. Het kan zowel van maatschappelijke aard zijn, zoals in Zwerver en Botox, als van persoonlijke aard, in de zoektocht naar mijn eigen verlangens, zoals in Bevrijding.  “Open knalt het licht van de warme zon naar buiten, mijn vuur laait op, wil scheppen, wil gaan, ademt uit en wordt krachtig, ik kom tot leven”. 

Saskia Keijzers (Keramiek/Beeldhouwen)

Mijn verwondering voor vergankelijkheid leidt tot "Organisch Abstract”.  Oude keramische technieken met hedendaagse complexiteit ontstaan vanuit mijn gevoel. Kunst is voor mij het medium waarin ik al mijn vragen en fascinaties kan samenbrengen. Kunst is een ingehouden protest tegen het denken in kaders en cijfers.  Voor een keramisch object hoef ik niet per sé de klei af te wegen.  Met de handen van mijn verbeelding geef ik de gewone verschijnselen die er zijn een eigen geaarde dimensie, de toevallige uitwerking van de materie zo veel mogelijk beheersend.  Beproeving en mislukking zijn nooit uit te sluiten.