Carry Luijsterburg

4 t/m 5 september 2021

Deelnemers

Carry Luijsterburg

Schilderen.

Even voorstellen:
Ik ben Carry Luijsterburg. Geboren in 1947  te Culemborg, al snel verhuisd naar Roosendaal  waar ik  mijn jeugd heb doorgebracht.  Na mijn huwelijk heb ik  twee jaar in Den Bosch gewoond, waar mijn man als journalist werkte bij het Brabants Dagblad. Onze dochter en zoon waren 2 en 6 maanden toen we  naar Oirschot trokken. Intussen hebben we  vier geweldige  kleinkinderen. Mijn man is in 2005 helaas gestorven. 

Cursussen
Gedurende 2 jaar algemene technieken op de Vrije Academie te Oirschot bij Rob Roag. 1 jaar aquarel op de SKV Eindhoven van Mia Koenen  en 2 jaar portretteren  SKV Eindhoven  van Max Folmer. Verder een aantal jaren bij verschillende kunstenaars in Oirschot.  

Inspiratie
Mijn inspiratie haal ik vaak uit gebeurtenissen in mijn directe omgeving. Het gezin bleek een bron van inspiratie.  Via portret en figuur kon ik zodoende uiting geven aan mijn gevoelens Ook  veel inspiratie uit  de verre reizen die ik zo’n 30 jaar maak. Het opsnuiven van vreemde culturen, de schitterende natuur en vooral de verschillende volkeren en hun manier van leven. Daarvoor is het nodig om zo dicht mogelijk bij de mensen te komen. Dus geen luxe hotels, maar primitieve onderkomens of in je tentje tussen de bevolking.  Het geeft  een gevoel van vrijheid. Dit probeer ik op doek vast te leggen

Pigment
De kleuren zijn  in elk land weer anders. Uit sommige landen heb  ik pigment meegebracht, schitterende kleuren.  Soms verwerk ik in mijn schilderijen de maskers, natuurlijk materiaal, die ik meenam zoals korstmos en jute. De jutenlap hoorde bij de kleding van een van de stammen  waarmee ik aan het dansen was .Ik wees op  een loshangende lap en probeerde duidelijk te maken  of ik die mocht afscheuren. Hij knikte (dacht ik) en ik aarzelde geen moment, gaf er een ruk aan en hebbes. Veel handen geschud en veel gelachen. ( korstmos mag nu niet meer  natuurlijk)

Exposities.
In de jaren 90  een paar keer in het Kerkje in Beers. Tevens in diverse privé locaties zoals  bij Medical Systems. Ik heb 25 jaar meegedaan  met de amateurkunst en enkele keren met de Kunstroute als gaste. De laatste keer met een klein groepje in Ridderkerk, samen met Rob Roag. 

Elk schilderij moet een verhaal vertellen. Het moet een ziel hebben. Tijdens veel van mijn reizen kom ik het animisme tegen, mensen zijn een met de natuur. Het  liefst schilder ik met olieverf en ik gebruik vaak allerlei technieken. Ik experimenteer graag en dat is  soms heel verrassend. 

Sinds 2003 doe ik ook aan beeldhouwen en heb ik intussen een verzameling van zo’n 60  stuks. Verschillende soorten steen met hun eigen hardheden. Elke keer weer verrassend, je ben één met de steen en je probeert met de steen mee te bewegen. Twee leuke hobby’s. Op zolder mijn schildersatelier en in de garage mijn hakhok. Het werd teveel om ook met deze beelden te exposeren misschien een volgende keer.