Java, 1948

11 t/m 13 maart 2022

Deelnemers

Het Zuidelijk Toneel & Hanneke Coolen - Colsters

Java, 1948. Hanneke Coolen-Colsters vond het dagboek van haar opa die ze nooit heeft gekend. Hij vocht als Brabantse jongen langs Nederlandse kant in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Op een bepaald moment stopt zijn dagboek. Die lege bladzijden waren voor Hanneke de reden om op onderzoek te gaan, op reis langs haar familie, Nederlandse veteranen om uiteindelijk te eindigen bij Irma Devita, de kleindochter van een Indonesische vrijheidsstrijder.

Java, 1948. 

Voorstelling in het thema Helden

Hanneke Coolen-Colsters vond het dagboek van haar opa die ze nooit heeft gekend. Hij vocht als Brabantse jongen langs Nederlandse kant in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Java, 1948. krijgt de vorm van een hoorspel, waarbij je als publiek een koptelefoon op krijgt. Je hoort Hanneke live vertellen maar ook fragmenten uit interviews, archiefstukken en door een acteur ingesproken stukken. De zoektocht stopt namelijk niet bij haar opa. Gesteund door Mirke Kist en Nele Eeckhout (SLOWPONY), ook bekend van Audiocollectief Schik, gaat ze op reis, langs haar familie, Nederlandse veteranen om uiteindelijk te eindigen bij Irma Devita, de kleindochter van een Indonesische vrijheidsstrijder. 

Credits 

Het Zuidelijk Toneel met Hanneke Coolen-Colsters & SLOWPONY

Spel en concept: Hanneke Coolen-Colsters

Concept en audioproductie: SLOWPONY

Scenografie: Michiel Van Cauwelaert

Artistieke begeleiding en productie: Tim Verbeek

Muziek: Tijmen Bergman

Artistiek advies: Piet Menu

Techniek: Tom Ijpelaar

Met dank aan: Mike Weerts, Hans van den Akker, Lara Nuberg, Yus Broersma, Irma Devita

Beeld door: Jostijn Ligtvoet Fotografie 

Over Het Zuidelijk Toneel

Bij het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Wij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken. 

Over het thema:

Helden - gekleurde blik op verleden en toekomst 

Martin Luther King, Aletta Jacobs, Willem van Oranje, Erasmus, Oprah Winfrey, Cruijf, Van Gogh, Greta Thunberg, de geschiedenis wordt geschreven en gekleurd door helden. Mannen en vrouwen die uitblinken door moed, bereidheid tot zelfopoffering of, de laatste jaren steeds meer, door uitzonderlijke sport- of zangprestaties. Elke dag groeit de behoefte aan sterke leiders, gemeenschappelijke idealen, liefst gecombineerd met een roemrucht verleden om ons aan op te hangen. Positief of negatief, links of rechts, we missen allen de helden van weleer en we zoeken naar hen die ons weer kunnen samenbrengen. Maar kunnen helden ons echt helpen?

In dit themablok onderzoeken een keur aan makers elk op hun eigen terrein het begrip heldendom: van vrouwelijke helden tot bastaarden, van fascisme tot zorgverleners. 

-Vrijdag 11 maart: reguliere try-out voor max. 30 mensen aanvang  20.00 uur. Klik hier voor de ticketverkoop  

-Zondag 13 maart: Reguliere middagvoorstelling voor max. 60 mensen om 15:00 uur, Klik hier voor de ticketverkoop