Katia Solodka Art

18 t/m 19 juni 2022

Deelnemers

Abstract Art

 

Katia Solodka en haar "Stolen Spring" schilderijen serie.

 

Katia Solodka is een kunstenares uit Oekraine, die naar Nederland is gevlucht om te ontkomen aan de oorlog in haar land. In 2012 is zij afgestudeerd aan de Kyiv Academy voor toegepaste Kunsten en Ontwerp“ Mychailo Boichuk”, gespecialiseerd in ontwerp. Gedurende de eerste jaren na haar afstuderen van de Academie heeft zij zich vooral bezig gehouden met grafisch ontwerp en abstract schilderen en  nam zij actief deel aan tentoonstellingen en competities.  Later concentreerde zij zich alleen op abstract schilderen.
Het eerste iconische werk dat het begin van Katia’s carrière  markeerde, was het tweeluik "To be Free" in 2010.

Het werk won de Oekraïense Art Week-wedstrijd in de categorie Avant-garde Painting.

Sindsdien is "To be Free" haar credo geworden. Wat volgens Katia het belangrijkst is in haar werk, is vrijheid van meningsuiting en emotionaliteit, niet het object zelf, maar de impressie ervan.

Als ik aan een nieuw schilderij begin, handel ik altijd intuïtief en creëer ik kleurcomposities, vlekken en texturen.  Het is belangrijk voor mij om volledig vrij te zijn en niet beperkt tot iets in de eerste fase,  Ik ben ervan overtuigd dat kunst een spel is, dat plezier brengt en tegelijkertijd een reis die naar een bepaalde bestemming leidt. En daar begint de bewustere opbouw van de compositie, het aanbrengen van verf in lagen, het creëren van de diepte en rijkdom van het oppervlak.
In mijn werken is kleur een onafhankelijke uitdrukking, de eerste viool, en compositie en texturen zijn de middelen om het hele orkest te laten klinken.

De reeks werken die op de tentoonstelling wordt gepresenteerd, is een zeer diepe persoonlijke ervaring van gebeurtenissen die hebben geleid tot veranderingen in het leven van de kunstenaar.  "Toen de oorlog begon en we wegens het geweld ons huis verlieten, werd ik overweldigd door emoties. Meestal zijn mijn werken puur abstract, maar deze keer wilde ik bloemen schilderen, felle kleuren van de lente, mijn levendige bloementuin, waarvan ik dit jaar niet van zal kunnen genieten." Katia haalt haar inspiratie uit emoties en indrukken van de schoonheid van de natuur rondom, die in expressieve kleuren op het doek worden gegoten.

Meer informatie over het werk en de tentoonstellingen van de kunstenares leest u op de website:

Katia Solodka Art | Abstract Art

https://www.katiasolodka.art/