Expositie ‘Triology’

1 t/m 2 april 2023

Deelnemers

Teo Baehler, en Peterjan Prinsen en Marie - Anne Fleskens

Teo Baehler sculpturen Peterjan Prinsen schilderijen Marie-Anne Fleskens keramiek

Kunstenaar en architect Teo Baehler is geboren in Ascona (Zuid-Zwitserland), leeft en werkt in Eindhoven, en geeft vorm aan zijn gevoelswereld met zijn sculpturen, Land-Art installaties en Dynamics Stop-Motion films.

Abstracte kunst kan voor mij weleens dermate vervreemdend zijn dat ik er belangeloos langsheen loop.

Ik ervaar kunst het interessantst wanneer ik iets herkenbaars bespeur en tegelijk iets raadselachtigs.

De dunne scheidingslijn tussen herkenning en vervreemding intrigeert mij mateloos, wakkert mijn nieuwsgierigheid aan en daagt me uit tot onderzoeken. Ik stel me vragen, ik word nieuwsgierig, raak gefocust en ervaar dit als een avontuurlijk moment, daar houd ik van.

 Met mijn nieuwe sculpturenserie BROODT wil ik dit gevoel uitdrukken.

Ik houd van brood, van de simpele en krachtige vorm onafhankelijk van het type deeg of de culturele bedding waarin het gemaakt is. Ik houd van de geur en smaak en van de diverse betekenissen die ik aan brood kan geven.

Als basis bestanddeel voor mijn sculpturen gebruik ik rogge-karwij brood en snij het in plakken als iedereen doet voor zijn ontbijt. Zodoende kan ik de bekende oorspronkelijke vorm transformeren tot een nieuwe vorm (meer of minder herkenbare) die ik dan met onconventionele materialen bekleed ten behoeve van een verdere abstrahering.

Voor de bekleding gebruikt ik granen, zaden en gedroogde kruiden, allemaal natuurlijke materialen die geen directe verband leggen met typische “kunstige” materialen zoals brons, marmer of olieverf. Hierdoor zorg ik dat verwachtingen lastig worden, directe herkenning blijft achterwegen en nieuwsgierigheid word geprikkeld.

Totale abstractie vermijd ik bewust, de link, groot of klein, naar iets herkenbaars vind ik belangrijk. Op mijn eigenzinnige wijze zoek ik een balans tussen echtheid en vervreemding en geef aan het dagelijks brood een nieuwe betekenis. 

 

Peterjan Prinsen 

Peterjan Prinsen (1954) is als fotograaf in 2013 gaan schilderen om meer zeggingskracht in zijn figuratieve beelden te kunnen leggen. Eenmaal afgestudeerd als kunstschilder laat het schilderen hem niet meer los. En los is ook zijn penseeltoets, waarmee hij de figuratie op zijn doeken globaal opzet, vervolgens verfijnt en verrijkt met abstracte en vervreemdende elementen. Een enkele keer vertoont zijn werk surrealistische trekken. Zijn inspiratie haalt hij uit z’n directe omgeving, de natuur, z’n fotoarchief of z’n fantasie. Van portret tot landschap, van menselijke figuren tot stilleven, geen enkel thema is hem te gek. Peterjan schildert in olieverf op doek of linnen, met een steunkleur in acryl als ondergrond.

www.pjprinsen.nl

Marie - Anne  Fleskens 

Marie - Anne  Fleskens volgde op latere leeftijd de kunstacademie waar zij bevlogen raakte door klei met zijn haast onbegrensde mogelijkheden. Klei is voor haar het ultieme materiaal om haar boodschap over te brengen. Vooral porselein is haar favoriet omdat de uitstraling hiervan nog beter de kwetsbaarheid en verfijning van haar werk accentueert en het verstilde effect ervan versterkt. De natuur is haar grootste inspiratiebron waarbij haar fascinatie uitgaat naar de kringloop van het leven, het nieuwe leven wat zich aandient en de vergankelijkheid ervan.